Met dank aan Santé

Wat heb je nodig?

  • Onbespoten groenten, fruit en kruiden gebruiken: de synthetische bestrijdingsmiddelen kunnen invloed hebben op de fermentatie
  • Natuurlijk zout rijk aan mineralen
  • Gefilterd water of leidingwater zonder chloor, bronwater

Aan de slag:

  • hygiënisch werken: handen wassen, potten uitwassen (niet steriliseren), zuivere werkomgeving
  • groenten snijden in gewenste dikte, specerijen/kruiden toevoegen
  • zout toevoegen (tussen 2 en 5% naar smaak)
  • goed kneden (min 10 minuten) of pekel maken met water/sap

In potjes doen:

  • zeer goed aanduwen, lucht eruit persen
  • tot ongeveer 1cm onder de rand vullen
  • afdichten met koolblad en gewicht opzetten
  • potje toedraaien en 1slag terug losdraaien (luchtdruk kan er uit, verse lucht kan er niet in
  • op een schoteltje wegzetten (mogelijk borrelt er vocht over de rand)

Wegzetten:

  • niet in zonlicht, indirect licht kan geen kwaad
  • ruimte temperatuur 18-24°C, hoe warmer hoe sneller alles tot leven komt, hoe kouder hoe trager het gaat, mogelijk valt het proces stil
  • Proef geregeld, is de smaak zoals je graag hebt? Zet de potjes in de koeling. Bij kamertemperatuur fermenteren ze verder. Er kunnen dan bubbeltjes ontstaan en smaak en structuur kunnen veranderen.

Zintuigen gebruiken: Vertrouw ze!

  • Zie je schimmel?
  • Ruikt het naar ammoniak of rotting?
  • Smaakt het naar bederf?
  • Voelt het slijmerig?

=>op de compost en terug aan de slag

Gebruik de smaakmakers met mate en zonder op te warmen want dan verliezen ze hun voedingswaarde.
Extra lekker als dip, bij een wrap, bij gerookte vis, in een dressing, een salade, enzovoort.
De melkzuurbacterie geeft een zurige smaak, de kruiden en specerijen een pikante toets, het resultaat een verrassend geheel!